Team S

  • Home
  • Hingstar
  • Saluhästar
  • Uppfödningar
  • Fölston
  • Kontakt
    • Hitta hit
    • Samarbetspartners
  • Senaste Nytt

April 08th, 2020

8/4/2020

0 Comments

 
0 Comments

Föl-premiering 2019

26/8/2019

0 Comments

 
Picture
                         Föl-premiering 2019
 
      För oss känns det alltid som en examensdag när fölen skall visas och bedömas av en domare som enbart ser dem de få minuter som de är inne på banan. I år sammanföll denna visning också med sista dagen på semin-säsongen, den 16 augusti, så det var verkligen som att stänga boken för avelsåret 18/19. vända på bladet och gå in med nya krafter inför 19/20.
 
  Semin-säsongen har i år har fungerat väldigt bra hos oss och dräktighets-procenten blev 92,4 %. Därefter kan vi inte längre påverka om ston senare, av någon anledning, släpper sin dräktighet.
 
  Det har inte varit några konstigheter i år förutom långa brunster på slutet av säsongen och några ston som inte har velat släppa sina ägg. 

  Det vore på sin plats att avelsförbunden initierar forskningsprojekt som kunde ge mer kunskap, exempelvis om WFFS och om hur stons dräktighet påverkas av förändringar i vädret, som vi levt med framför allt 2018. I det vilda vet vi att det fötts färre älgkalvar i år och att de blivit mycket mindre. Detta är frågor som den enskilde uppfödaren inte själv kan få fram svar på. Det finns ju forskningspengar som väntar på relevanta projekt och avelsförbunden borde ta tag i frågorna och göra något positivt för uppfödarna.
 
  Så till resultatet av föl-visningen på Nöbbele Lunnagård.

  På delad första plats kom två vackra stoföl och på tredje plats kom Spender S allra sista föl. Slutligen på fjärde plats den enda hingsten i samlingen en systerson till Spender S med en stor andel SF-blod.
 
1.    ESCALIE sto e. Calido´s Son – Escape – Hip Hop
       9 – 8,5 – 8,5 – 9 – 8 = 26                 86,66 %
       (ägare Pernilla Ragnar Syrén)
 
 1.   FABIENNE S sto e.C-Future-Spectra S- Spender S
        9 – 8,5 – 9 – 8,5 – 8 = 26                 86,66 %
       (ägare Team-S)
 
 2.   SAMMIE S sto e.Spender S – Rosanna S-Cardento
       8 – 8,5 – 7,5 – 8,5 – 8 = 25             83,33 
      (ägare Team-S)
 
 3.   FLAME S hingst e. C-Future – Dickie Lee S – Diamant de Revel
       7,5 – 8 – 8 – 7 – 8 = 23,5                  78,33 %
       (ägare Team-S)
 
                      Som synes ovan var samtliga visade föl hopp-stammade. Värt att nämna är att transporterna av färsk semin har i år fungerat alldeles utmärkt. Vi har seminerat med både dressyr och hopp-hingstar. Det är nu inte nämnvärt dyrare med utlandsskick än skicken inom Sverige. Det öppnar upp för ett ännu större hingsturval.
 
 Fotografier av Helene Wager-Sandström och Pernilla Ragnar Syrén

Picture
Escalie
Picture
Flame S
Picture
Fabienne S
Picture
Sammie S
Picture
Picture
Picture
0 Comments

            Världen är liten,  de små fölen är bedömda

24/8/2016

0 Comments

 
Picture
Cravall, hingst efter Cover Boy S, ägare Gunilla Ullman
                   
Man säger ju att ” världen är liten” när man träffar någon hemifrån på en ort långt borta. Innan årets föl-besiktning var det mycket bevakning i medierna ifrån OS i Rio. För vår del var förstås ridsporten av stort intresse. Vi, liksom alla uppfödare intresserar oss alltid för de blodslinjer som finns i dessa topp-individer. Vi frågar oss om vi har dessa värdefulla gener i vår avel för att våra små föl, när de växer upp, ska kunna prestera på högsta nivå.
 
  Inom aveln har världen blivit liten.
Aveln är nu global och alla ledande avelsförbund har samma förutsättningar att nå toppen om man använder hingstar och ston som bär på dessa värdefulla gener.
 
  Har vi dessa gener i vår lilla avel?
OS- guld-vinnaren i Rio, Big Star, och vårt sto Quinta 62 har samma pappa, Quick Star. OS-silver-medaljören Cardento är far till vårt sto Rosanna S.
Den dubbla OS-deltagaren, Carthago, är farfar till vår hingst Cover Boy S.
Sist men inte minst har vår egen hingst Spender S meriter såsom OS-reserv, deltagare i VM, EM ,vinnare av bl.a SM med Maria Gretzer och vinnare av Global Champions Tour med Jos Lansink. Så vi har samma gener som många av världens topphästar här hos oss.
 
  Årets Föl-besiktning
Förutsättningarna är stora för de föl som växer upp här om de begåvas med en funktionell exteriör. Därför är det alltid lika roligt att få dem bedömda vid föl-besiktningarna. Registrator Uwe Träder bedömde, chippade och registrerade fölen, vilket han gör med ca 3000 föl per år.
 
I år deltog även Gunilla Ullman med sitt föl vid vår bedömning. Hon är uppfödare av Feliciano, Chess och flera internationella tävlingshästar, och en av de första uppfödare som satsade på ren prestationsavel. Hennes fina hingstföl Cravall, efter Cover Boy S, fick dagens högsta poäng.
 
Resultat:
​

1:a   CRAVALL  e.Cover Boy S u. Spectra S - Spender S – Cor de la Bryere
                      typ 9 allm 9 skritt 9 trav 9 galopp 9 = 90%
 
2:a   SHERLOCK S e. Spender S u. Rosanna S- Cardento – Roderick
                      9 – 8,5 – 9 – 7,5 – 8,5 = 85 %
 
3:a  CORINTH S e.Cover Boy S u. Rebecca S- Lavirco – Caretino
                      9 – 8 – 9 – 7 – 8 = 82 %
 
4:a   COVER STAR S e. Cover Boy S u. Quinta 62 – Quick Star – Laurin
                      7,5 – 7,5 – 8 – 7,5 – 8,5 = 78 %                       
 

Picture
Corint S, sto efter Cover Boy S - Lavirco
Picture
Sherlock S, hingst efter Spender S - Cardento

Picture
Cover Star S, hingst efter Cover Boy S- Quick Star
0 Comments

Vackra föl efter Cover Boy S

20/7/2016

0 Comments

 
Här är ett axplock av avkommor efter Cover Boy S som är födda 2016. Det finns många fler, men de här har jag fångat på film.
0 Comments

Jörgen Larsson och Agathon S final-placerade på Norrköpings Horse Show 

29/5/2016

0 Comments

 
Picture
Picture

Jörgen valde att göra årets debut utomhus vid 7-Stars-tävlingarna i Norrköping, ett vågat beslut då Norrköpingsbanan kräver fullt fokus från ryttare och häst. Publiken och tälten runt om kommer mycket nära och vattnet brukar ställa till problem för ekipagen. Detta var inget som skrämde Jörgen. Han gjorde tre starter i svår klass med Agathon S.
 
         Tre placeringar i svår klass
Det blev placering i alla och inte en bom till marken eller något tramp i vatten.
Få hästar har ett sådant scoop som Agathon. Det gör att han är länge i luften vilket tar tid. På torsdagen inleddes kvalet till finalen med 53 startande i en 145- hoppning (bedömning A:O/A:O). Det blev en 10:e placering. Nästa kval gick på fredagen nu med 50 startande i en 150 - tidshoppning. Detta gav en 11:e placering till Agathon.
 
         Vattnet - ett problem för många
 Ur dessa två kval gick 30 till söndagens final. I 150- klassen fick sju stycken respass på vattnet och i klassen innan, en 140 klass med nationell status, var det inte mindre än 17 ekipage som utgick efter vattenproblem. Detta speglar vilka svåra krav som ekipagen ställs inför på denna tävlingsplats.
 
        Finalen
Efter en vilodag med skritt-tur i skogarna i Kolmården var det dags för söndagens final. Jörgen ringde och rapporterade att allt kändes bra. Vi följde tävlingarna via datorn och kunde konstatera att det var en svår final med en knappt tilltagen maxtid. Jörgen och Agathon gjorde en felfri ritt på hinder men med ett tidsfel, då de överskred tiden med 37 hundra-delar. Sedan följde en nervös väntan eftersom endast 8 skulle gå vidare till Winning Round. Det visade sig att han blev 5:a trots tidsfel. I winning round blev det en felfri ritt inom tiden vilket gav en tredjeplats.
 
  Vilken helg! Vi är väldigt glada för detta och tänk vilket sto Carisma S efter Caretino varit med sina söner Spender S och Agathon S och alla hennes döttrar som också är framgångsrika.
 
         Appropå treårs-tester
   I dessa tider, med rapporter om treårs-tester och diplom, kan man undra om det är de bästa hästarna som gallras ut. Varken Spender S eller Agathon S fick diplom som unghästar.  Spender S blev en häst i yttersta världseliten och Agathon S har mängder med placeringar i svår klass. Kanske det är så att hästar med riktigt mycket kapacitet inte anstränger sig lika mycket som hästar med mindre kapacitet och därmed inte glänser så mycket på treårs-testerna. Därför säger vi till alla hästägare med hästar som inte fick diplom ” Det är kanske ni som sitter på guldäggen”.

Picture
Agathon med sina 2 helsystrar Calippa S och Cassandra S
0 Comments

Hoppning på högsta nivå

16/5/2016

0 Comments

 
Spender S har givit oss många oförglömliga minnen genom åren. Det här är ett av dessa tillfällen. Det var i Neumunsters Grand Prix, 2005, då Spender och Maria Gretzer fick stående ovationer.
0 Comments

       Seminstationen är öppen

15/4/2016

0 Comments

 
Picture
     Nu är vi igång
  Enligt gammal praxis är semin-säsongen igång mellan den 15 april och den 15 augusti. En beprövad tumregel innan man sätter igång är att stona skall ha fällt av och haft en brunst och gärna fått lite grönt gräs. Detta brukar inträffa i slutet på april eller början på maj. Vi hade vår första undersökning på torsdagskvällen och första semineringen var kl.09.00 den 15 april. Det var verkligen ” att hänga på låset”

    Urval av hingstar                  
  Vi fortsätter vårt samarbete med Blädde Gård, som har ett stort hingst-program att erbjuda för såväl dressyr- som hoppaveln. Självklart är det fritt fram för sto-ägaren att hos oss använda de hingstar som är tillgängliga i Sverige. Alla raser som finns på semin seminerar vi med.
                     
  Våra egna hingstar Cover Boy S och Elithingsten Spender S kan vi erbjuda förmånliga villkor på: Ingen stationsavgift och ingen fraktkostnad på semin.

  Fraktkostnaden är  något man bör se upp med. Posten går enbart på måndag och onsdags-tappningarna. Fredags- och helgfrakterna kan bli mycket kostsamma, särskilt om man använder hingstar som står norröver.

   I år seminerar vi på tre platser beroende på vad kunden önskar. Vi kan erbjuda bete på ett ställe och vi ser det som en fördel att inte samla för många hästar på ett och samma ställe.
     
     Välkomna                
  Nöbbele Lunnagård och veterinär Claes Nyström med samarbetspartners hälsar såväl gamla som nya kunder välkomna till ett nytt avelsår.
 

0 Comments

Cover Boy S deltar på clinic för Jur Vrieling

11/4/2016

0 Comments

 
Picture
,
   Nu på tisdag, den 12/4, kommer den regerande VM-guld medaljören Jur Vrieling till Starby Gård Ridcenter utanför Linköping för att hålla en hoppclinic. Victoria Almgren är en av de svenska elitryttare som fått förmånen att delta i denna unika clinic. Varje ryttare har två hästar med sig och en av hennes blir Cover Boy S.

       Tävlingssäsongen är igång
   För ett år sen skadade sig hingsten och därför har han varit ur tävlingsverksamheten. Under den gångna helgen gjorde han comeback på nationell nivå. Han startade tre klasser vid Grevagårdens tävlingar och var felfri i alla tre med placering.

       Framgångsrik hingstlinje
  Cover Boy S kommer på faderssidan från Capitols hingstlinje. Farfadern Carthago deltog under Jos Lansink vid två OS och var framgångrik under många år i den yttersta världseliten. Fadern Cartani, vars mamma själv var bronsmedaljör vid VM i Den Haag, har själv deltagit i EM i Herning och är placerad i många internationella GP. Cartanis avkommor kommer nu på bred front i den internationella hoppsporten. Senast förra helgen deltog James Billington med VDL Cartello på Zangersheides Tour. Han blev 2:a i lördagens 150-hoppning på den nio-åriga avelshingsten. I söndagens final deltog även stoet Cochella, också efter Cartani, under James Davenport. Detta är väl bevis på att riktad prestationsavel ger resultat.

         Avels-erbjudande
  Cover Boy S kommer att tävla under våren innan avelsboxen väntar på Blädde Gård. Hans planerade starter kommer att ske enligt följande : Kungsbacka , Drammen, Hammarö och ev. Danmark. På grund av detta tävlings-program kommer han inte att visas på några hingstvisningar.
Vi kommer istället att ge hingstvisnings-rabatt till alla som bokar honom under vecka 15.
Gör så här : maila stoets och ditt namn till stall.team.s@gmail.com.

Första bokningen får 2500:- rabatt och alla därefter får 1000:- rabatt på 90-dygns avgiften.
 

0 Comments

  Till Salu: Hopphäst efter Spender S

1/4/2016

0 Comments

 
Picture
                    Spendito S, vallack född 2006. Mankhöjd 170 cm          
 
   Vi har en välutbildad 10-årig valack till salu. Han är född hos oss och utbildad av sin ryttare. Han har fått ta tid på sig men är nu färdig för nästa steg. Årsdebuten är avklarad. En 110 och en 120, båda felfria och placering. Han har startat 130 vilket han gör lätt, mer kapacitet finns. En sparad häst för större uppgifter.
   Spender S är far och  Ironi S, e. Roderick – Cor de la Bryere, är hans mor.
Den dubble Elithingsten Spender S behöver ingen närmre presentation. Modern Ironi S, som också är född hos oss, var ett selektions sto. Hon var mycket produktiv och hade framgångsrika avkommor bl.a.
 
1998 Cosmopolite S godkänd hingst, svår hoppning, exp.USA.
2002 Rosanna S hingstmoder och avelssto hos oss.
2004 Spirit S 140 hoppning
2008 Sympati S 130 hoppning exp. Belgien
2010 Destinie S framgångsrik i unghästklasser exp. USA.
 
    Detta är som synes en häst med mycket påbrå från såväl fader, moder och syskon. Vi sätter värde på en köpare som kan förvalta denna juvel på bästa sätt.
Är du intresserad? Hör av dig på telefon 070 – 545 98 31 eller mail


            Här kan du se ett par videoklipp från hans senaste tävling.

                 https://vimeo.com/159852597  _​           https://vimeo.com/159852906

Picture
0 Comments

   Molly Malone efter Spender S

23/2/2016

0 Comments

 
Bild
​            
             Från föl till internationell hoppning

   Vi fick här om dagen ett intressant telefonsamtal från en norsk ryttare, Fiona Linnea Bach-Gansmo, som nu är bosatt och verksam i Danmark. Vi kände sedan tidigare till hennes fina sto Molly Malone efter Spender S, som varit mycket framgångsrik i Norge och i internationella youngster-klasser. Orsaken till samtalet var att Fiona och hennes far Edvin nu åter ville ta ett föl. Hingstvalet var klart, att Spender S skulle vara far, problemet var att de nu inte hade något sto, så sökandet pågick på såväl kontineten som i Norden.

           Här börjar en  historia där Spender S kommer att spela en stor roll.

     Någon gång omkring år 2000 fick Fiona Linnea en konfirmations-present av sin irländske morfar. Vilken present sen; en irländsk tävlingshäst inköpt ifrån OS ryttaren Paul Darragh. Stoet, som hette Ballinasack Lady med mycket fullblod på moder-sidan, hade den irländske fullblodshingsten Prospect Pride till far. Familjens avelsintresse fanns redan från början, och när affären var klar firade man med ett glas malt. Man ställde  frågan till Paul vad man skulle betäcka stoet med om det senare skulle bli aktuellt. Svaret man fick var att det i så fall skulle vara en stor holsteiner-hingst. 

   Efter ett antal år med stoet på tävlingsbanorna övertalades Fiona av fadern Edvin att det var dags att ta ett föl. Han hade funnit en lämplig hingst, nämligen Spender S. 2004 åkte stoet från Norge till Bäcka Gård i Helsingborg för betäckning. Fionas farfar, som är veterinär, var med och de fick se Maria Gretzer och Spender S på en hingstvisning. Hans kommentar, när han såg Spender var: ”En genom-sund häst”.

            Molly Malone
   
    
   2005 föddes fölet som döptes till Molly Malone på grund av familjens koppling till den gröna ön. (Molly Malone är Dublins ”Anthem”). Fiona utbildade sin häst framgångsrikt till en unghäst-stjärna och flyttade därefter med sin häst till Danmark, där hon skulle studera nano-teknologi. Detta innebar att tävlingarna fick en lite lägre prioritet. Idag är stoet 11 år och går felfritt i 140. Målet för 2016 är debut i svår klass.

            Ett nytt Spender S- projekt

    Familjen Bash-Gansmo vill nu betäcka med Spender S igen. Att finna ett avelssto som kan producera en hopphäst för de högsta klasserna är dock inte lätt. Vi tipsade Fiona Linnea om att Blädde Gård har ett antal meriterade ston till salu. En tripp över sundet resulterade i köp av stoet Fifty van de Vrunte, som själv gått 145-hoppning och som på fadersidan har hingstarna Obsession B - Karioka Del Follee - Bon Ami, vilka samtliga har gått 160-hoppning. Morfar heter Udo vant´t Maailand som är efter Darco -Wendekreis. Hon ska nu betäckas med Spender S. Det är creme de la creme-blod hela vägen.
                     
           1-åring efter Spender S gjorde intryck

    I Bläddes unghingst-hage gick Fiftys åring efter Spender S. Fiona fick se honom och tyckte att han uppvisade ett fantastiskt lugn och ett gott psyke. När han bock-hoppade högre än alla andra och sen galopperade vidare i full balans blev det för mycket för Fiona Linneas ryttar-ögon. Det resulterade i att även åringen fick norska ägare.

     Vi är glada att höra ifrån så nöjda ägare till Spender S-avkommor och önskar familjen Bach- Gansmo lycka till i framtiden.
 

Bild
Fiona med Molly Malone
Bild
Det nya stoet "Fifty" sommaren 2015 med sitt Spender-föl
0 Comments
<<Previous
    Picture
    Picture

    Vi som skriver

    Thomas Sandström och
    Helene Wager Sandström


    Stuteriägare och uppfödare.

    Välkomna till vår nya hemsida designad av Helene.
    I denna Nyhets-blogg kommer vi att dela med oss av allt som händer på vårt stuteri och i vår
    tävlingsverksamhet .
    Här hittar ni tävlingsresultat från våra hästar, både våra egna och uppfödningar vi sålt.

    Archives

    April 2020
    August 2019
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    February 2016
    August 2015
    June 2015
    April 2015
    August 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    August 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012

    Categories

    All
    Avel
    Tävlingsresultat
    Tävlingsresultat

    RSS Feed

Thomas och Helene Sandström
Nöbbele Lunnagård, 355 94 Vederslöv

Tel: 0470-777 101,  070 545 98 31