I tisdags var det dags igen att bedöma och registrera våra föl och stamboksföra våra ston. Inför detta årligen återkommande evenemang måste mycket fixas. Hästarna får manikyr och sina manar knoppade. Ridbanan ska harvas och snyggas till.
Vi registrerar en del av våra föl i det Tyska förbundet Mecklenburg. Jag skall redogöra för varför vi väljer att registrera våra hästar i ett utländskt avelsförbund. Vi vill som alla andra helst registrera i ASVH, där vi är medlemmar. Som avelsbedömningen dock bedrivs numera i vår svenska avelsförening, så hamnar tyvärr medlemmarna allt längre ifrån föreningen och deras aktiviteter. Detta är förmodligen en av flera orsaker till att ASVH är nerkört i botten med en havererad ekonomi och fallande deltagarantal vid olika bedömningar.
I vårt fall är den direkta orsaken till att vi nu under två år tvingats registrera i annat förbund, vår hingst Chipollini S. Han importerades 2009, fyra år gammal. Han visades på det svenska bruksprovet och fick tummen ner efter att ha gått till andra fasen av provet utan några reservationer. Han gjorde senare det året ett 30-dagars prov i Tyskland, där han belönades med bl.a. tre 10:or för sin hoppning under slutprovet. Träning och slutprov gav en slutsiffra på 9,06. Chipollini S har en härstamning som hingststationer, avelsförbund, uppfödare och ryttare söker efter med ljus och lykta. Han har en godkänd helbror med högt avelsindex och en mamma som gått i toppen i Holsteins treårs-ring.
Hingsten visades upp för Mecklenburg vid deras resa i Sverige 2010. Vi fick ett tvåårigt betäckningstillstånd för honom på grund av hans fina prov. Han var dock för gammal för att hans testresultat från ett 30-dagarsprov skulle kunna ge ett permanent godkännande. Nu har vi visat 7 föl efter honom. Vi har inte selekterat fölen, utan visat alla utan att ta hänsyn till ålder och dags-form. Av de sju fölen har sex tilldelats fölpremie och fyra har haft klass nog för att kunna platsa i championat-ringar i Tyskland. Typ-poängen har legat mellan 9,5 – 8,0. När nu Mecklenburgs avelsledare sett dessa föl, har vi fått ett klart besked vilka resultat i sporten som krävs för att han ska kunna godkännas slutgiltigt.
Chipollini S har dragits med en svår borrelia-infektion under lång tid, varför det tagit lång tid med honom. Vi hoppas äntligen kunna lämna denna period bakom oss. Han tävlar nu på 140 nivå med placering i debuten och hans ryttare och tränare Jörgen Larsson jobbar långsiktigt.
Vi vill inte vara utan denne hingst i vår egen avel och många andra uppfödare skulle också vilja använda honom, men det hindras av ASVH:s sifferbedömning. De har ” kastat ut babyn med badvattnet” så att säga, genom att säga nej till en internationellt gångbar topphingst som annars kunnat verka genom färsk semin i Sverige. KLICKA HÄR för att läsa mer om Chipollini S
En sådan här gårdsbedömning borde ASVHs styrelse och kansli ägna en studiedag åt för att inspireras av. Kanske skulle de kunna vända ett negativt deltagarantal uppåt igen till gagn för alla. Här kommer Mecklenburgs registrator och avelsledare i en fullutrustad bil, som till och med har ljudanläggning för musik och trumpet-fanfar för segraren. När fölet, efter att ha visats, kommer tillbaka till sin box är det förutom bedömt även kontur-ritat för passet och chip-märkt, till en fjärdedel av vad det kostar i Sverige. Man får också inbjudan till olika försäljningstillfällen i Tyskland. Med andra ord, man är välkommen.
Fölvisningar i Kronobergs län
För några år sen fanns det sex eller sju bedömningsplatser här i Kronobergs län och det visades ett nittiotal föl. I år finns en enda visningsplats längst söderut i vårt län, där det visas 15 föl. Liknande tendenser finns på övriga håll i vårt land. Hur skall man kunna hålla liv i denna näring om man inte jobbar för uppfödarna och sänker kostnader för den enskilde. Större uppfödare kan inte lasta alla sina hästar och bege sig till de få visningsplatser som finns kvar. Därför blir inte urvalet representativt för varje hingst då förmodligen fölen av ordinär klass eller lägre inte kommer fram till bedömning. Denna information vore ytterst värdefull för den enskilde stoägaren som skall välja hingst.
Jessica Engell Cremen, Philippa S ryttare, visade alla hästarna vid hand. Det gladde oss att se hur fint hon visade upp hästarna och hon fick mycket beröm för sitt sätt av avelsledaren Uwe Witt.
Nummer två var vår 22 åriga Cordelia S e. Cor de la Bryere, säkert en av de sista aktiva avelsstona efter den denne matadorhingst. Hennes son Clapton S blev årets segerföl. Här kom pukor och trumpeter till användning. Cordelia S är åter dräktig i år med Cover Boy S.