Team S

  • Home
  • Hingstar
  • Seminstation
  • Saluhästar
  • Uppfödningar
  • Fölston
  • Kontakt
    • Hitta hit
    • Samarbetspartners
  • Senaste Nytt

Billdals Elithoppningar 26 – 28/9 – 12

30/10/2012

0 Comments

 
Så var ytterligare en debut avklarad; Jörgen och Agathon S på ett Elit- meeting. Jörgen var mycket nöjd med hur Agathon S tog sig an de nya utmaningarna.

På Fredagen var det klasser med välkomst-karaktär. Klassen var delad med 50 starter i vardera. En 135-hoppning i två faser. Här gick Agathon stadigt och fick en 12:e placering efter en felfri runda.

Lördagens kvalklass var en 145- hoppning mot klockan. Här började Agathon  S på ett lika strålande sätt men mot slutet föll det bommar. Tiden hade räckt till en sjunde plats, men han var ännu inte klar att hålla skärpan i en tidshoppning på denna nivå.

På söndagen fick Agathon S starta i ytterligare en 145:a A:O hoppning. Här gjorde han en mycket fin runda med ett nedslag på kontot. Det blev mycket nyttig erfarenhet på en högre nivå för denna ännu gröna häst. Nu blir det ett par tävlingsfria veckor,och sen väntar Flyinges Elittävlingar för duon Jörgen och Agathon.

Jörgen, Sveriges meste tävlingsryttare

  Han   tar ingen tävlingsfri helg utan  är i sadeln igen nästa helg på Helsingborgs Nationella tävlingar, bland annat på Chipollini S och Spaceman S.

Fler framgångar värda att nämna

  Roligt att notera, från vår horisont som uppfödare, är att våra uppfödningar börjar göra fina resultat med sina unga ryttare. Isabelle Svensson på Sunshine S och Denise Sånge på Courage S gör båda jämna och fina rundor och kommer säkert att låta höra om sig i framtiden. Martina Norrmans ögonsten Top Fire S har den gågna helgen debuterat i dressyr L:A. Att se våra avkommor ute på tävlingsbanorna är roligt och vår belöning för det arbete vi lägger ner.
Picture
Denise Sånge och Courage S
0 Comments

Agathon S första 150 placering

23/10/2012

0 Comments

 
Picture
Jörgen Larsson och Agathon S deltog även de vid Karlshamns Nationella tävlingar. Agathon S, som Jörgen matchar försiktigt med en långsiktig uppbyggnadsplan, fortsätter att ta fina placeringar. Detta år har han både debuterat i svår klass och startat internationellt. Totalt har de gjort 31 starter sen i mars och placerat sig 13 gånger. I svår klass har de blivit 6 starter och 3 placeringar, vilket visar vilken hög lägsta-nivå denna hingst har. Den egenskapen delar han med sin hittills mer namnkunninge bror Spender S, som alltid varit känd just för en hög lägsta-nivå. För oss som uppfödare är det en stor glädje att ett och samma sto, Carisma S, har lämnat två avkommor i svår klass.

 I Karlshamn startade Jörgen och Agathon S först i en 130 och en 140-hoppning. Det blev fina rundor men en bom föll i vardera klassen. Planen var sen att vila på lördagen och starta i finalklassen på söndagen. Klassen var  en 150-hoppning med Winning Round där de 5 bästa kom med till andra omgången. I grundomgången var det bara två hästar som klarade banan felfritt, Agathon S var den ena. I omhoppningen som kom snabbt efter den första felfria rundan  tog mjölksyran ut sin rätt, och några bommar föll. Det blev dock en meriterande 5:e placering för Jörgen och Agathon S. Nästa tävling för ekipaget blir i Billdahl, vars elittävlingar  ingår i VW Grand Prix serie. Efter ytterligare någon tävling denna höst väntar en träningsintensiv vinter för Agathon S del.
0 Comments

Saluhästen Spinn Off S övertygar.

22/10/2012

0 Comments

 
Picture
Vid den gångna helgens Nationella tävlingar i Karlshamn deltog Victoria Almgren med vår saluhäst Spinn Off S. Det var första gången han fick gå mot klockan och tävla i Avd. A mot äldre rutinerade hästar.

  Han gjorde denna debut på ett strålande sätt. I de fem starter han gick under helgen var han väldigt stadig och  nosade på placering i alla. Han har stor kapacitet och är rädd om sig vilket han visat under sin tid ihop med Victoria. Ekipaget har gjort 25 starter och placerat sig i 12, varav fyra i 130 hoppning.

  I Karlshamn började meetinget med en 120 klass med 72 ekipage  till start i avd A. Här blev det en 19:e plats, första utanför placering. Senare på dagen var höjden 130 med 82 st på startlinjen. Här hamnade vårt ekipage på 17:e plats.
 

  Lördagen började med en 1.20-hoppning i två faser mot klockan. I denna klass gick Spinn Off S helt felfritt och tiden räckte till en 4:e plats. Senare, på lördag eftermiddag, fick han gå en 130 hoppning avd B vilket han gjorde han på ett mycket övertygande sätt. En bom föll visserligen, men han var mycket stadig.

 
 Slutligen fick han starta en 130 hoppning på söndags-morgonen. Victoria och Spinn Off S var sista ekipaget ut. Här gick det fort och snävt . De låg som man säger på travspråk i vinnarhålet fram till sista hindret. Där skulle man efter en galoppsträcka vända upp snävt,och här gav sig orutinen hos hästen till känna.  Victoria fick lägga en volt men ändå var de precis utanför placering.

   Sammanfattningsvis måste man konstatera att det blev en bra helg för Spinn Off S där han för första gången fick debutera mot klockan på nationell nivå, där även svårighetsgraden är högre.

0 Comments

Laholms nationella hoppningar den 14 oktober

14/10/2012

0 Comments

 
Vädrets makter
Trots att Laholm har ett stort ridhus så ställer vädret till det ändå. Framhoppnings-banorna utomhus  hade dels fiberunderlag som blev löst och ostadigt för hästarna och dels  sand som blev väldigt hård i det blöta helgvädret. Dessa förutsättningar gjorde att Jörgen startade mer sparsamt för att inte utsätta hästarna för onödiga situationer. Vi hade Chipollini S och Agathon S till start och från vår uppfödning fanns också Wild Fire S med i startlistorna.

 Wild Fire S är en fantastisk hopphäst
Hon har givit sin ägare massor av glädje. Hon servar  paret Filippa Lindgren-Ståhl och Lars Göran Winqvist med placeringar och segrar upp till 140 cm klasser. I år har hon inte mindre än 12 segrar fördelat på 8 st för Lars Göran och 4 st med Filippa. Morgonens 120-hoppning med 46 startande vann Wild Fire S och Filippa.

  I denna klass som gick i två faser var Jörgen och Chipollini S 7:a. I nästa klass, som var en 130 cm Ackumulator, längdes  stiglädren och Lars Göran Winqvist red in på en 2:a plats. Jörgen och AgathonS hade fulla poäng men en längre tid, vilket räckte till en 12 plats bland 69 startande.  Till 140 cm hoppningen hade de yttre förutsättningarna blivit så dåliga  att vi avstod vidare tävlande denna helg. Nästa helg är det Karlshamn som gäller.

120 cm A:O/A:O
1:a    Filippa Lindren Ståhl      Wild Fire S    0 + 0         30.22
7:a    Jörgen Larsson             Chipollini S     0 + 0         31,75

130 cm Ackumulator
2:a    Lars Göran Winqvist      Wild Fire S    65 poäng     51,89
12:a    Jörgen Larsson           Agathon S      65 poäng    56,09

0 Comments

COVER BOY S 1251 dubbelplacerad

12/10/2012

0 Comments

 
Efter betäckningssäsongen på Stuteri Hästak är nu Cover Boy S i träning hos Victoria Almgren. Från 1 maj till 15 augusti var det huvudsakligen avelsarbete som gällde för Cover Boy S. Han fick under sin första säsong 22 ston. Dräktigheten är hög efter honom, 86 %. Det är således bara tre ston som inte var dräktiga vid första kontrollen. Två av stona kom sent och fick bara ett försök. Med det i åtanke är resultatet väldigt bra i såväl antal  som dräktighet.

 Victoria har en mycket tydlig plan för Cover Boy S, med mycket hemmaträning och inte  så intensivt tävlande ännu. Han måste nu få tid att komma ifatt sina jämnåriga tävlingskamrater. Vi valde att inte starta honom i Breeders detta år utan låter honom utvecklas lugnt. Han har snabbt kommit upp i nationell 120 hoppning och gör det på ett väldigt enkelt sätt. Enligt Victoria är han avspänd under tävlingsmomentet och skaffar sig erfarenhet var gång han är ute. Planen är nu att han skall vara  tidigt ute till nästa säsong och därmed hinna tävla en hel del innan nästa betäckningssäsong.

Under fredagen den 12 oktober gjorde han två starter vid Olofströms Nationella tävlingar. Första klassen var två faser på 110 cm höjd. Här var han felfri. I andra klassen, en 120 cm hoppnig, med endast två felfria, fick han ett  nedslag men var en av de placerade även här.

Vi glädjer oss över Cover Boy S resultat inom såväl avel som sport. Första betäckningsåret  är alltid lite nervöst innan man vet hur hingsten fungerar avelsmässigt. Sen är det inte alltid givet att en hingst som betäcker kan koncentrera sig på att tävla. Cover Boy S tycks kunna kombinera avel och tävling på ett bra sätt. 

0 Comments

Resultat och Reflektioner från Breeders-veckan

8/10/2012

0 Comments

 
Efter att ha följt och levt med unghästhoppning från tidig vår till oktober vill jag gärna dela några  reflektioner över tävlingsformen.
 Under sex intensiva månader utsätts våra unghästar  för ganska hårt arbete, och många gånger alltför svåra prövningar för att det skall gagna deras fortsatta karriär inom hopp-sporten. Om man  tittar bakåt genom åren, är det väldigt få unghäst-stjärnor som sen också gått hela vägen  till den verkliga eliten i svår klass. Varför är det så?. Hade vi suttit med facit i hand, hade vi inte legat så lågt på avelsrankingen. Vi har ju de absolut bästa förhållanden för att lyckas med uppfödning, mycket mark och tillgång på bra fodertekniker.

 Ridsport-förbundet har ett stort ansvar tillsammans med ASVH för vår utveckling. Tittar man bakåt i tiden på resultaten från unghäst-VM så finns  väldigt få finalplatser bland svenska ekipage. Varför det ?
Japanerna var inte världsmästare på att bygga bilar av hög kvalitet när de började sälja till Europa. Vad
gjorde de för att lyckas? Jo de skickade över folk som studerade de bästa av Europas bilbyggare och  åkte sen hem  och sjösatte ett kvalitetsprogram. De är världsledande nu. Kanske vi skulle göra likadant, studera de bästa förbunden och sen göra det ännu lite bättre efter våra förhållanden.  


 Grundträningen av våra hästar måste bli bättre.

Här finns utrymme för Nationella Stiftelsen att skjuta till forskningsmedel. Den grund som läggs i tidiga år följer ofta med som bas genom hästens hela karriär. Att orka genomföra finalveckan under Breeders fodrar ett väl utarbetat träningssystem som sen skall föra hästen uppåt på karriärstegen under de år som följer.

Tittar man på deltagarantalet i Flyinge så var det 55 st fyra-åriga hästar till start, ett ganska lagom antal. Här kvalar man in på två sätt, dels på vanlig tävling och dels genom kvalitetstävlan. Sen skall man genomgå semifinal där man poängsätts, ungefär som i tyskarnas Bundeschampionat. Ett bra system som kollar av efter vägen.

 Fem och sexåringarna kvalar bara genom felfria ritter. Här finns inga kvalitetskrav på stil, varken på ryttare eller häst. Detta gagnar inte hästarnas framtida utveckling. Vi har inte bara ett championat i Sverige utan två. Ett är i Falsterbo och ett på Flyinge. Inget annat land kör med dubbla championat. Orkar våra svenska hästar mer fysikt och psykiskt?

Till femårschampionatet på Flyinge kom det 205 st kvalade hästar. Sex-åringarna var hälften så många, 104 st, och slutligen hos 7-åringarna hade ytterligare två tredjedelar försvunnit då 31 st kom till start .

 Det är detta man borde se över enligt min mening. Svårighetstrappan blir för brant för ryttare och hästar. Det är här Ridsportsförbund och ASVH bör göra förändringar så att fler unga ryttare och hästar kan följa med uppåt. Under Breedersveckan var det eftersändning i Eurosport från världens mest prestigefulla och penningstinna hoppning  i Carlgary , Canada. De två främsta ryttarna var 19 år gamla, väl skolade i system som befrämjar stilridning. Hur många 19 åringar har vårt inhemska system  tagit upp till svår internationell hoppning? Båda dessa ryttare har eller har haft svenskfödda hästar i sitt stall.

 Slutreflektionen av detta resonemang är att svårighetsgraden efter femårssäsongen är felanpassad. Vi har bra hästar födda i Sverige och vi har många ryttare som vill upp men faller ifrån för tidigt av skilda orsaker.

Så till Flyinge-veckan

Victoria Almgren från Värnamo kom till Flyinge med 13 hästar och 11 kom till final.  Hon segrade också i finalen  för 6-åriga hopphästar. Vad Victoria har är ett suveränt system som hon följer till punkt och pricka. Hon spar inte på krutet med att vidareutveckla sitt system och sig själv som ryttare. Hon vilade inte ens efter en jobbig Breedersvecka utan  satt på hästryggen igen tidigt på måndagsmorgonen. Nu är det dags att bland annat förbereda nästa års championats-hästar.  GRATTIS Victoria!

Resultat från våra hästar och våra hingstars avkommor.

Bland fyråringarna kom det två Spender S avkommor till start. Hanna Ahlin kom på en slutlig 10:de plats med sin Spenzon. Ett fantastiskt bra resultat! Tänk så många hästar som anmäldes till detta i våras och att sen stå som 10-placerad i finalen är inte illa. En fin karamell att suga på under vintern under förberedelsearbetet inför 5 års säsongen. GRATTIS HANNA!

 Femårs gruppen var störst till antalet med åtta stycken Spender S hästar till start. 5 st var felfria efter första kvalet. Andra kvalet var första gången många av deltagarna ställdes inför 125-hoppning. Här blev två felfria. Bäst lyckades denna gång Splendid TH med Malin Trollnäs i sadeln med en 6:e plats i öppna championatet. GRATTIS till Malin, som dessutom har den storhoppande Spender S sonen Ariano i sitt stall.

 Vår egen Showman S, med Jörgen Larsson, hade vi stora förhoppningar på. Han var i fantastiskt fin form inför detta evenemang. Han kom in och hoppade stort över hindren och kom lite fel på fjärde hindret och rev en bakbom med ett bakben, vilket han aldrig gjort innan. Hästen blev frustrerad och rev även fjärde hindret. Sen hoppade han banan ut på ett strålande sätt. Andra omgången lekte han sig igenom banan felfritt, men felen från första omgången gick inte att reparera. Jörgen var mycket nöjd med hästen, men var frustrerad över första rundans resultat. Showman S kommer säkert att i framtiden visa sina kvaliteter. Han har allt som krävs och matchas klokt av sin ryttare.

 Sexåringarna var tre till antalet. Cosmopolite S-dottern Cassandra S skaffade sig här mycket värdefull erfarenhet inför framtiden. Hon hoppade en-meters klasser i maj och gick nu dessa klasser utan större problem. De två sönerna till Spender S fick ner någon bom för mycket i första omgången för att kunna konkurrera senare i veckan.

 Sjuåriga Softline H efter Spender S gjorde en felfri först omgång och gick till final. Detta supersto som jag tidigar nämnt  i detta forum fick sen två nedslag i finalen.

 Fjorton hästar fallna efter våra hingstar har gjort väl ifrån sig under finalveckan. Lite stolpe ut kanske, förutom med topparna Spenzon och Splendid TH.
0 Comments

Dräktighetsprocenten 2012 

3/10/2012

0 Comments

 
          Intressant läsning inför betäckningssäsongen 2013 

Under de år vi har haft seminstation har vi varje år haft någon besviken kund som fått ett negativt besked från veterinären vid dräktighets-undersökningen. Alla uppfödare som betäcker sitt sto planerar ju för ett föl, därför är det lätt att förstå  besvikelsen när det inte går vägen.

 Att seminera ett sto är tekniskt sett lätt i jämförelse med tex semin av en ko.   Man brukar säga att äggstocken på häst är som en wienerkorv medan den är som en hasselnöt hos en ko. De flesta stationer inom häst-semin har också ett bra resultat om de håller god hygien  och använder sperman så fort den kommer. Hos kor använder man uteslutande fryst semin, men hos hästen är det inte samma säkerhet med fryst semin, eftersom vissa hingstar  inte alls passar för att frysa in.  

 Denna vecka kom 2012 års sammanställning av dräktighetsprocenten från ASVH. Det är en mycket läsvärd statistik som alla stoägare borde studera och använda som guide för ett bättre dräktighetsresultat inför 2013.


 Om vi sätter en acceptabel nivå så lågt som 60 %, hamnar 22 hingstar under gränsen. Då är det alltså fyra av tio stoägare som inte får föl. Bryter man ner det ändå mer så ser man att 8 av dessa är på frys-semin medan 14 stycken är på transport-semin. Betänk då att semineringar med fryst är få i jämfört med semineringar med transport-sperma.

Var står då hingstarna som ligger under 60 % gränsen?  9 stycken står i Tyskland, 7 stycken i Sverige, 3 stycken i Holland och 3 stycken i Danmark. Med detta som bakgrund kan man konstatera att ett bättre dräktighetsresultat kan uppnås om man använder hingstar med god fertilitet och att de står i Sverige på färsk-semin eller transport-semin.

 Den så kallade en-stolicensen, som stoägare själv kan lösa, flyttar förmodligen dräktigheten ännu lägre.

 Alla vill ha en god ekonomi i sin avel därför är det viktigt att kolla upp ordentligt vad man köper. Läs statistiken som Ni finner på ASVHs hemsida och kom ihåg denna nyvunna kunskap när Ni väljer hingst 2013 




0 Comments
    Picture
    Picture

    Vi som skriver

    Thomas Sandström och
    Helene Wager Sandström


    Stuteriägare och uppfödare.

    Välkomna till vår nya hemsida designad av Helene.
    I denna Nyhets-blogg kommer vi att dela med oss av allt som händer på vårt stuteri och i vår
    tävlingsverksamhet .
    Här hittar ni tävlingsresultat från våra hästar, både våra egna och uppfödningar vi sålt.

    Archives

    April 2020
    August 2019
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    February 2016
    August 2015
    June 2015
    April 2015
    August 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    August 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012

    Categories

    All
    Avel
    Tävlingsresultat

    RSS Feed

Thomas och Helene Sandström
Nöbbele Lunnagård, 355 94 Vederslöv

Tel: 0470-777 101,  070 545 98 31