Under de år vi har haft seminstation har vi varje år haft någon besviken kund som fått ett negativt besked från veterinären vid dräktighets-undersökningen. Alla uppfödare som betäcker sitt sto planerar ju för ett föl, därför är det lätt att förstå besvikelsen när det inte går vägen.
Att seminera ett sto är tekniskt sett lätt i jämförelse med tex semin av en ko. Man brukar säga att äggstocken på häst är som en wienerkorv medan den är som en hasselnöt hos en ko. De flesta stationer inom häst-semin har också ett bra resultat om de håller god hygien och använder sperman så fort den kommer. Hos kor använder man uteslutande fryst semin, men hos hästen är det inte samma säkerhet med fryst semin, eftersom vissa hingstar inte alls passar för att frysa in.
Denna vecka kom 2012 års sammanställning av dräktighetsprocenten från ASVH. Det är en mycket läsvärd statistik som alla stoägare borde studera och använda som guide för ett bättre dräktighetsresultat inför 2013.
Om vi sätter en acceptabel nivå så lågt som 60 %, hamnar 22 hingstar under gränsen. Då är det alltså fyra av tio stoägare som inte får föl. Bryter man ner det ändå mer så ser man att 8 av dessa är på frys-semin medan 14 stycken är på transport-semin. Betänk då att semineringar med fryst är få i jämfört med semineringar med transport-sperma.
Var står då hingstarna som ligger under 60 % gränsen? 9 stycken står i Tyskland, 7 stycken i Sverige, 3 stycken i Holland och 3 stycken i Danmark. Med detta som bakgrund kan man konstatera att ett bättre dräktighetsresultat kan uppnås om man använder hingstar med god fertilitet och att de står i Sverige på färsk-semin eller transport-semin.
Den så kallade en-stolicensen, som stoägare själv kan lösa, flyttar förmodligen dräktigheten ännu lägre.
Alla vill ha en god ekonomi i sin avel därför är det viktigt att kolla upp ordentligt vad man köper. Läs statistiken som Ni finner på ASVHs hemsida och kom ihåg denna nyvunna kunskap när Ni väljer hingst 2013